Friday, December 24, 2010

Semangat baru!

Bismillahirrahmanirrahim..

Assalamualaikum semua dan selamat pagi..bagi sape2 yg bace diwaktu pagi..
Selamat petang..bagi orang2 yang mbace dikala petang..
Dan selamat malam bagi pembace2 yg mbace diwaktu malam...lepas ni dh boleh tido...hehe..

Terime kasih pade pembaca sekalian yang masih sudi menjenguk blog saya yg tidak seberape ini. Maaf dipinta sekiranye penulisan saya tidak menarik minat pembace sekalian tapi diharapkan saya dapat meng improvekan mutu persembahan penulisan saya..

Terime kasih juga kepade rakan-rakan yang tidak henti-henti menyokong saya dari belakang untuk meneruskan penulisan..kalau tak memang malas nak tulis!hehe..

Rasenye baru semalam hari isnin tup tup tup dah masuk hari jumaat. Tak terase mase berjalan begitu pantas.

Lagi beberapa hari saje lagi sebelum tibanya tahun baru. Mungkin kalian sudah menanamkan azam tahun baru seperti tahun-tahun yang sudah. Mungkin juge azam tahun-tahun yang masih belum dapat dicapai dan dibawa ke tahun depan. Mungkin ade jugak yang tak  pernah ade azam pun sebab die kate die tak pernah nak mencapai azam tersebut. So lebih baik takdek azam. Boleh kate mereka ni antara golongan-golongan yang lemah semangat dan mungkin usaha mereka masih belum cukup untuk mendapatkan ape yang mereka inginkan. Dan mungkin juge rezeki masih belum berpihak pada die. Jangan putus asa ye kawan-kawan.=)

Tahun lepas saya juge ade menanamkan beberapa azam baru dan alhamdulillah beberapa azam tersebut sudah terlaksana. Yang selebihnye mungkin saye transfer ke tahun hadapan. Alhamdulillah, dengan keinginan yang kuat dan usaha yang berterusan InsyaAllah ape yang kite inginkan mampu dicapai.

Ape yang penting..(kerjasama!)....ape sekali pun pekerjaan yang kite lakukan, lakukan dengan ikhlas, bersungguh-sungguh dan sentiase menambahkan ilmu pengetahuan. Sedikit demi sedikit ilmu dan pengalaman yang kite dapat tersebut dapat menjadikan kite 'seseorang' yang dipandang tinggi dan dihormati. Secara tak langsung menjadikan kite dikenali ramai dan mendapat ramai kawan..betulkan?

Jike perkare yang kite inginkan masih belum dapat dimiliki, jangan putus asa. Jangan mengeluh. Mungkin belum rezeki kite agaknye. Berfikiran positif dan tambahkan usaha. Mungkin ade hikmah setiap ape yang kite lakukan.

Dan yang penting jangan lupe untuk..SENYUM..=)





Nota kaki: Maaf di atas keskemaan penulisan ku..huhu!

Wednesday, December 15, 2010

Mase senggang senggok

HELLOOOOO.....??!!??


oh..sudah kembali..

Tak tahu lak dapat recover balik blog ni...

haha..

Macam-macam...


Waw...Lame gilos tak ngapdet blog ni...

Ade lagi ke yang sudi singgah ke mari?

Takdek ke??!!??

Time changes...dulu mase belajar boleh la 24hours ngadap laptop..main fesbuk...blogwalk...tidoo...bangun...tidooo..tidoo...dan tidoo...tak bangun2..huish...bile mase tah belajar..tau-tau je dah graduate..konvo...bla..bla...

Sekarang dah masok 'alam pekerjaan' (isk...skematik laut tul)...macam-macam berubah..

Diri berubah ke?

Oh..soalan itu sukar dijawab...hohoh..



Adekah anda sudah bersedia??

Toleh kanan..toleh kiri...ok..line clear!

Nasib baik bos tak masuk...kite mesti memanfaatkan mase terluang dengan sebaiknye...hoho!


Sudahhh..!!


Sambung keje bai..esok-esok aku mari lagi...


See you all...!

Wednesday, August 11, 2010

I'M BACK!!

YEAH....!!

Keterujaan melampau sekarang.

Blogspot sudah kembali ceriaa...!!

Alhamdulillah, sudah sekian lame blog bersawang sebab lupe pasword..giless laaass..huhu..menangis aku dibuatnye...*sobsob* (T T)

InsyaAllah akan datang sambung balek bercerite..huhu..

Tak rindu aku keh??

Ok.fineee...cakap sorang2....

nway..


SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN KEPADA SEMUA UMAT ISLAM. SEMOGA TAHUN INI LEBIH BAIK DARIPADA TAHUN LEPAS..


Sekian..>.<

Friday, May 14, 2010

entry express....!!

Bismillah..

wallaaaa...berape abad dah ni aku tak menghapdate blog yang tercinta ini...wuhuuu...even aku ade kate blog aku under construction tapi actually aku tak buat ape2 pun untuk membaiki mutu prestasi blog aku yang kirenye agak serabai sekarang..sebab aku dah takdek mase wokeh!huh..lepas gerammm..ngaaa...T_T


ohh...nak kabarkan pade anda semue bahawasenye aku telah pun habis belajar setelah 4 tahun berade di UPM.woh...rindu sudah pade kawan2 sehausmet sekalian.huhu...tapi sekarang yipppi...sebab aku dah ade kat rumah..rase aman dan tenang serta menyeronottkan..even kat rumah hari2 kene bangun awal pagi..erk...hehe..mane taknye, duduk kolej hari2 bangun lewat,subuh ayam plak tu. kat rumah kenelah bangun awal pagi konon nak tunjuk kat mak yang anaknye ni memang anak yang baikk...wakaka...geli di situ..

Orait..letih sat menaip 100 km/j...huh..eh tipu..=p

Ok sekarang aku taknak la di cop sebagai budak penanam anggur or penghabis beras kat dapor nuu..sekarang aku tengah bertungkus lumus mencari kerja..yeah..!sangat teruja oke!haha...aku memang cepat over eksaitet harap maklum. Aku pun malas la nak duduk lame2 kat rumah tak buat ape2 sebab busan ler hari2 bangun pagi kemas rumah, jaga adik (sebab mak aku babysitter yek), masak (konon2 laa...) sidai kain, cuci pinggan mangkuk,kire kalau ade orang nak jadikan aku menantu memang aku paling layakla jawabnyee...ekeke..ok full stop merapu...

Sekarang aku memang takdek mase dah nak buat blogwalk sebab kat rumah takdek internet..*sobsob*..lain la dulu kat kolej dapat wireless 24 hours..so hari2 aku kene pegi cc sebab nak update fesbuk ok..huhu...

ok dah banyak cakap kat sini...kalau ade ape2 hal bleh la kontek aku di nombor 0123456789..haha..tipu! alaa..drop je komen kat tepi nu...k salam seme!

Monday, May 3, 2010

Under construction!

Attention kepada kawan-kawan sekalian!

Blog saye sedang dlm proses baik pulih di atas sebab2 tertentu..Segala kesulitan amatlah dikesali..T_T



cheers...!

Thursday, April 29, 2010

Aku telah ditegur dengan hantu comel...!!

Boleh plakkan hantu dikatakan comel. Aku taktahu la part mane hantu yang comel tu kan. Maybe toyol kot...erkk..ok..tapi hantu ni memang betul2 comel la ok!siap tegur soh buat tag lagi...hehe...thanx abg sukur kasi tag macam ni pulak. Macam tetau plak suke buat tag...hohoh! Ok kembali...Meh kite siapkan tag dari hantu comel ni..

1. Go to your picture file, select the 8th photo folder
2. Select the 8th photo on that folder
3. Post that post along with the story
4. Then challenge 8 blogger to do the same.



Taraaa.....alamak...bukan gamba hantu.hehe. Gamba ni mase kat lab tak ingat lab ape. Mase ni tengah tengok demo yang aku pun tak ingat demo ape yang lecturer tengah buat..macam kusyuk semacam  jekan.Ni gamba mase aku tahun 3 kot. Muke suci lagi..hehe...

Aku tag sape2 jela yang nak rase suke nak buat ea. Really appreciate sape yang buat tu.hehe..

Ok dah! Abg sukur saye dah buat....=p

viva dah habes....yeah...!

viva?Bukan kereta viva buatan mesia tu ok?




Bismillah..

Syukur alhamdulillah presentation viva dah pun selesai..yehaa..!!Perasaan sangat indah tak dapat nak dipicturekan. Kire macam baru lepas buang air besar lepas cirit yang melampau...ok aku happy tak beragak sekarang. Even ade 1 lagi exam hari jumaat ni tapi rase satu beban yang besar dan berat dah hilang dari kepale aku.fuh. Aku dah boleh tarik nafas lega..haaa..~~~~

Siyesssllyy aku seronok present viva. Rase macam nak buat balik.hahah. Even aku hanye prepare untuk present dalam 50% jek, slide siap dalam mase 12 jam, tido hanye 2 jam before viva then aku rase sangat berbaloi dan berpuas hati dengan ape yang dah aku buat. Tak percaye!speechless!haha..ok melampau...

Overall presentation aku ok saje. Aku rase la. Even banyak gile kene hentam, tapi aku dapat jawab dengan jayanya.wah.wah.Congrats untuk diri sendiri..^^,

**********************************

Tinggal beberape minggu je lagi before  aku meninggalkan UPM, terutame kolej 17 yang sangat best ni ok. Rase taknak pindah dari kolej nak duduk menyewa kat situ je bleh?hehe.Gile sekejap.

Waa...rindunye kat semue ni nanti. Aku akan merindui lecturer2, pakcik makcik kolej, rindu joging ke bukit expo, rindu ronggeng ke mines, olflet, merayap ke alamanda,rindu meja study, rindu kat wireless fakulti yang hari2 boleh update fesbuk dan blog,  dan yang penting rindu kat kawan-kawan*sobsob* tersedih pulak kat sini...ok..Semue tu akan jadi kenangan selama 4 tahun aku kat sini. Dan aku rase seronok dengan semue ni. Semue suka duka kat UPM akan aku simpan sampai bile2..wah...!





Nota kaki: Saye suke jadi diri saye...^^,

Tuesday, April 27, 2010

Buatlah sesuatu dengan semangat!

Kalau kite nak sesuatu terbaik buat kite, kite kenelah berusaha kearahnnye. Ye aku cukup berusaha untuk mencapai ape yang aku mahukan. Even kadang-kadang result yang aku dapat tidaklah memberangsangkan namun aku akan teruskan dengan berusaha dengan bersungguh-sungguh dan penuh dengan keazaman. Bukan setakat mengeluh dan tidak melakukan sesuatu untuk membetulkan keadaan.


Oh...cukup bersemangat di sini.


Kadang-kadang aku cukup hairan kat orang-orang yang cume pandai mengeluh je di atas kerja-kerja yang sukar tapi langsung tidak ada usaha untuk memudahkan lagi keadaan. Aku tahu kadang-kadang susah nak perbetulkan keadaan tersebut tapi jangan hanye mengeluh sebab ia hanya akan menambahkan beban kat kepale. Cube senaraikan perkara-perkara yang rasa-rasa boleh mensetelkan pekerjaan kite tu pastu buat analisis sama ada ia boleh disetelkan sekarang atau kemudian. Jangan menangguhkan kerja. Ia hanya akan melambatkan dan menyusahkan diri sendiri. Teruskan ape yang kite rancangkan tu, jangan teragak-agak atau takut untuk melakukannye. Pejam mata dan go!

Yes you can!

Yang penting janganlah terlalu stress dengan ape yang kite lakukan tu. Anggap ianya sesuatu yang seronok untuk dilakukan. Jangan duduk sorang-sorang dikala stress. Berkomunikasi dengan rakan-rakan atau bergurau senda boleh meredakan sedikit tekanan. Minum air dan berselawat. InsyaAllah semuenye akan berjalan lancar. Dan ape yang anda idamkan dan azamkan akan menjadi kenyataan!

Nothing is permanent in this world, even our problems...!

The most wasted day in life the day in which we don't laugh..




 So cheerss.....!!!




Nota kaki: Satu lagi entry skema dari aku..=p

Wednesday, April 21, 2010

Sayangi ape yang kite ada


manusia bahagia bila dia berupaya mbuka mata untuk menyedari bahawa dia memiliki banyak perkara yang bererti, manusia akn bahagia bila dia mahu mbuka mata hati utk menyedari betapa dia dicintai, manusia akan bahagia bila dia berusaha mbuka diri agar orang lain mencintainya setulus hati.
jangan tinggalkan orang yang kita sayang untuk yang kita suka, kerana orang yang kita suka akn meninggalkan kita untuk orang yang mereka sayang. cuba punyai apa yang kita sayang tapi sayanglah dengan apa yang kita ada.

if u love and miss that person, then love can come again when u meet again just like playing hide and seek...no matter where it hides or even u can't see i, it must be waiting at some place 4 u, amid the countless chaos...just like the sincere prayers of love...the people in love will surely meet again.

Tuesday, April 20, 2010

entry larut malam.

Mase kecik-kecik dulu mak selalu pesan kalau nak tido mesti tutup tingkap sebab takot nanti hantu masok. Tapi bukan ke hantu boleh main tembus-tembus dinding, takpun main cak-cak kejap ade kejap takdek? err...ok..aku dah rase seram sejuk. Kite abaikan..


Mase kecik dulu  aku memang  sangat penakut sampai la mude remaje macam sekarang (malas la nak cakap tua kan..=p) still lagi penakut Takut kan hantu.huhu. Ingat lagi mase kecik dulu kalau nak tido je mesti kene pasang lampu bilik. Kire tetiap malam aku akan melakukan pembaziran letrik kat rumah aku tu. Kat rumah pulak share bilik ngan kakak aku. Kakak aku pulak tak leh nak tido kalau lampu terpasang. So selalulah jugak kitorang gado2 tarik-tarik rambut kalau nak tido. Tapi of kos la kakak aku yang menang. Kang tak pasal plak kene backhand ngan mak aku sebab suke membazirkan letrik.  Bile tengah2 gelap tu mulelah hati tak tenang. Mate tutup rapat-rapat. Pastu bukak mate balik nak make sure takdek hantu yang bersembunyi disebalik pintu ke, dinding ke. Lagi satu aku tak suke kalau tido kaki terjulur keluar dari katil. Sebab takot ade 'bende' kat bawah katil tarik kaki aku..huhu..Pastu plak dalam gelap gelita kat bilik tu, disebabkan terlalu penakut, aku akan pegang tangan kakak aku. Takpun pegang kaki die.  Nak make sure kan ade orang kat sebelah aku tu. Dan kat sebelah aku tu adelah kakak aku. Kalau bukan?err..aku taknak pikir bukan2...huhu..


Sampai la dah masok universiti ni still lagi penakut. Tapi kalau tengok crite seram ok je. Tapi jangan crite hantu yang pompuan rambut panjang ke, hantu merangkak ke, pocong ke..maaak! Kalau roomate aku balik rumah hujung minggu, mulelah aku tak keruan. Mase nak tido aku akan pastikan semue lampu terpasang. Lampu ruang tamu 2 2 aku pasang, lampu bilik dan juge lampu meja. Kire macam festival cahaye gitu. Kalau kat bilik tu ade 4 bijik lampu, ke 4 4 lampu tu aku pasang. Nak make sure bilik aku tu betul2 terang benderang. Nampak semue bende.Baru puas hati. Pastu call kekasih hati suruh teman sampai la aku ngantuk nak tido..huhu..

Eh..tak pasal plak crite pasal hantu ni. Nak taip pekataan hantu pun aku dah rase macam meremang je ni. Asik2 pandang tingkap.heh. Ok aku dah takut!

  Macam ni punye panjang??




Nota kaki: Cube buat hantu rambut pendek. Rambut afro ke..pastu pakai baju kaler2..baru happening. Ni asik2 kaler putih.heh.

Monday, April 19, 2010

Mengubat hati yang suram

Baru aku sedar bahawasenye membasuh baju sambil menyanyi akan menyebabkan anda semput!huhu...tak pecaye? Cube try...^_^

Aku baru je selesai membasuh baju yang aku agak dekat 2 minggu bertimbun dalam baldi kat toilet tu. Membasuh baju pade jam 1200 pagi amat menyeronokkan..i guess..selain dapat mereleasekan tensen, kite juge dapat menghirup udara segar di tempat cucian baju kat kolej aku. Walaupun angin pagi yang menghembus lembut ke pipiku kadang-kadang menyebabkan aku rase seram2 sejuk..er...takpe...kite abaikan..aku pun meneruskan nyanyianku tanpe menghiraukan keadaan sekeliling. Even dah rase agak meremang bulu2 tengkuk ni..Takpe. Fokuskan pade cucian baju...fokus..fokus...!
(aku seorang yang sangat penakut...harap maklum!)


Hari ni bangun sangat lewat! Takyah cakap la kul bape aku bangun.heh. Masok tengahari je perot dah berdondang sayang. Agak malas nak ke cafe tapi gagahkan jugak kaki disebabkan perot meronta-ronta mintak di isi. Sampai cafe je lauk langsung takdek. Demm! padehal mase tu baru pukul 1230. Pakcik cafe kate dalam sengah jam sampai la food baru. Ok aku tunggu. Lebih sengah jam haram lauk tak sampai lagi. urghh! Ok. aku belah sambil buat muke ketat kat pakcik cafe. Plan seterusnye nak beli food kat spital sebelah kolej je ni ha. Disebabkan kemalasan nak kene panjat tangge, jalan straight, patu panjat tangge lagi, naik lif nak sampai ke spital, so aku decide nak naik motor jek. Hati berbunge2 ni. Aleh2 motor plak takleh nak start. what the heaven! ni mesti kes malam tadi hujan  lebat menyebabkan motor meragam. Sangat down! So terpakselah berjalan kaki ke spital sorang2 sebab nak beli food. Sayu je hati...huhuu..

Hari ni aku rase agak suram . Langsung takdek mood nak study, nak siapkan thesis. Kawan2 plak ramai yang  buat hal masing2. Takdek kawan nak ajak sembang, ajak bergurau. Mesej yang tersayang nak bagitahu betape  sunyi nye aku rase hari ni. Rupenye die sangat concern. Die terus ajak aku keluar jalan-jalan.  Pedehal aku tahu mase tu die tengah hang out dengan kawan-kawan die.  oh..sangat terharu!T_T...


Mood kembali happy nih!. Kitorang pun plan nak ke muzium negara. Gile romantik ah jalan-jalan kat muzium.heh. Katenye ade pameran keranda. Kekasih hati suroh aku yang drive ke sane. Asyik pulak kene marah sebab tak reti sangat bawak kete. Ala...baru dapat lesen le katekan. Bawak kete pun bukan selalu. Pastu bile sesat, aku pulak suroh die yang drive.heh. Mane reti jalan KL ni weh.hoho!

  pemanduan yang agak huru hara...^^, maintain cool...ngee..~

Sempat la jugak snap beberape bijik gamba mase pameran tersebut..

 Boleh masok dlm mimpi ceni...huhu...

 Disamping sebuah keranda mewah 14-karat..kene curik ni menangis!(er..nak ke orang curik?)

 Sakit pinggang ea bang?=p

Pameran ni sampai bulan Jun 2010 tapi aku tak ingat plak tarikh die bile. So, sape-sape yang rase belum pegi dan mahu  pegi, silakan ke muzium negara. Banyak pameran yang menarik.

Aku sangat gembire hari ni. Hari sabtu aku terisi jugak. Aku happy. Thanks kat kekasih hati yang sudi bawak jalan-jalan. Macam bawak budak kecik yang baru lepas nangis sebab jatoh basikal pastu nak pujuk die balik.heh. 



Nota kaki: Thanks kat kekasih hati atas segalanye. Kamu seperti seorang abang yang sangat prihatin dan sangat mengambil berat. Thanks atas nasihat dan kate-kate perangsang kamu. Saye rase semangat semule...^_^

Sunday, April 18, 2010

en sukur suke2 je tag aku....^^,

Halamak...tetibe plak abg sukur tag aku kan..hehe...eksaitet terlebih skit di sini..=p
Meh la busan2 bace ape tah aku ngarut kat sini ye...peace!


You Can Only Type One Word Answers For Each Question!(woh..sgt mencabar juge...uhu...)


Copy this questionnaire and paste as a new post. Then change the answers to suit you and tag others or encourage others to try this One Word Answer meme themselves.
Remember: one word answers only!

1. Where is your mobile phone? meja
2.Your significant other? khairul
3. Your hair? black
4. Your favorite thing? laptop
5. Your dream last night? lari
6. Your favorite drink? sirap
7. Your dream goal? bahagie
8. The room you’re in? sepah2...
9. Your ex? 2
10. Your fear? lipas!
11. Where do you want to be in 6 years? home
12. Where were you last night? room
13. What you’re not? huh?
14. Muffins? sedap!
15. One of your wish list items? kaye!
16. Where you grew up? klang
17. The last thing you did? mandi
18. What are you wearing? baju....(??)
19. Your favorite TV Show? funny
20. Your pets? cat
21. Your Computer/Laptop? rosak!....
22. Your life? happy!
23. Your mood? swingg.....~~~
24. Missing someone? yup!
25. Your car? takdek...
26. Something you’re not wearing? boxer??
27. Favorite store? jusco..^_^
28. Like someone? yeah
29. Your favorite color? green
30. When is the last time you laughed? petang tadi......(eh..dah 2..hoh!)
31. Last time you cried? tadi...T_T
32. Who will post this? sape2.....
33. Were you able to answer ALL of the questions with ONE word answers? 99%

Malas nak tag..sape2 rase sudi silakan la.....peace!



muke aku bile dah ngntok...-.-

Friday, April 16, 2010

Takdek motif!

Pagi yang sungguh indah. Burung-burung berkicauan riang. Matahari menyembunyikan sedikit wajahnye disebalik awan gemawan yang berarak tenang. Angin bertiup lembut. Tapi hati sedikit gusar. Tidak setenang awan. Tidak seindah pagi. Tidak seriang burung-burung yang berkicau.



 *******************************
 

Nota baru print semalam. Langsung tiade keinsafan untuk mentelaah matapelajaran tingkahlaku dan kesihatan yang examnye akan berlangsung pada rabu hadapan. Nafsu yang terlampau terhadap ketiduran sangat mengganggu konsentrasi pembelajaranku!ngaa...buktinye, pagi ni je aku dah bangun pkul 930pagi. Tu yang terpuitis mendendangkan sajak yang takdek bunyi di siang hari tu. Bukan pagi ni je. Macam tetiap hari je aku melambat-lambatkan kepagian.heh. Sangat jujur di situ.

Buat blog ade plak masenye?

hah..hah...sape tu aku dengar bisik-bisik?? Meh cakap depan-depan..hehe...blog ni wajib ok. No excuse. grr...>.<

Thursday, April 15, 2010

FRIENDSHIP...^^,





















Nota kaki: it so sweet when you see that the boy is trying hard to make her friend smile again..that friend should do...cheer up guys..!

Monday, April 12, 2010

selamat pengantin baru...^^,

Bulan lepas abang sulung aku telah selamat mendirikan rumah tangga bersama insan tersayang. Bulan ni pulak turn kakak aku pulak menyusul. Oh..aku kehilangan 2 orang skali gus dalam family.huhu...happy memang la happy bile tengok kakak dan abang kawen dan at the same time jugak agak sebak bile memikirkan mereka sudah tak duduk serumah lagi dengan family dan akan menjalani hidup berkeluarge masing-masing.

Sangat seronok bile mendapat pertambahan ahli keluarge.  Terase sangat bahagie. Memang dah lame aku idamkan mempunyai ramai ahli keluarge macam ni. Meriah...^^,


my sister...mase majlis nikah

my bro..with her wife..
tinggal yang bujang je ni..^^,


Kat sini aku rase masih belum terlambat lagi aku nak wish selamat pengantin baru buat kakak aku dan abang aku. Semoge kalian bahagie hingga ke anak cucu...^^,

review: semerah cinta stilleto

Meh aku nak bagi sedikit ulasan pasal crite Semerah cinta Stelleto karya Ahmad Idham lepas tengok itu hari.

1. Aku tak paham ape yang die nak bagitahu dalam crite ni. Jalan crite die samar-samar.

2. Tensen dengar kenchana dewi terpekik-pekik mase gado ngan hasben die dalam crite ni. Dengan bahase tamil yang takde subtitle die. Agak sakit telinge....huu...

3. Crite pasal farid kamil yang tak sembuh2 dari sakit bontot die lepas kene tendang dengan lisa surihani.

4. Tajuk die cambest tapi macam tak kene plak dengan jalan crite.duh~

5. Lawak die agak best jugak..

6. Aku ngantok gile tengok cite ni. Tak sabo nak tunggu crite habis!huuu.....



 nota kaki: aku bagi 2 setengah bintang...^^,

Kawan yang disayangi....

Mak selalu pesan, biar orang buat ape yang diorang nak, die dengan cara die, kite dengan cara kite. Mak kate, hati-hati bile pilih kawan. Tak semua kawan kite tu sama macam ape yang kite mahukan. Jangan rapat sangat dengan kawan tu, nanti jadi musuh ketat kite. Bile berkawan kenelah tolak ansur. Susah senang same-same. Kalau kite nak orang buat baik kat kite, kite kenelah buat baik kat orang lain dulu. Mak kate lagi, bukan semua orang seperti yang kite fikirkan. Rambut same hitam, tapi hati lain-lain. Yang penting jangan cepat melatah. Fikir dalam-dalam ape yang dah kite buat. Kadang-kadang kite tak perasan kite dah kecilkan hati orang. Mak kate lagi, jadilah orang pemaaf. Tak ade salahnye pun. Hati jadi tenang bile kite memaafkan kesalahan orang lain.




Mak, boleh ke saye jadi kuat macam mak? Bagi tips sikit mak?^_^



**Usah dipinta kecilkan ujian, pintalah dibesarkan iman menghadapinya**

Selamat ulang tahun....^^,

Bismillah...

Hari jumaat lepas, 9 april 2010 was my birthday. Yay! Happy birthday to me...^^,

Thanks kat kawan2, dari serata tempat, kawan sekolah rendah, sekolah menengah, matrikulasi, universiti, kawan chating, dan semue yang dikenali atau tak dikenali di atas ucapan2 selamat kat aku. Aku sangat terharu..T_T

Terime kasih juge diucapkan buat yang disayangi, my family, mak, abang2, kakak dan adik2 yang memberikan hadiah yang terindah buat aku sepanjang usia ku dan amat bernilai iaitu kasih sayang. Cukup sekadar itu adalah yang paling bahagia buat aku. Kata-kata perangsang dari bonda tercinta amat aku hargai.Terima kasih mak!

Juge ucapan khas buat yang tersayang. Khairul Ridzuan Mohd Zin. Kamu adalah abang, sahabat, tempat mengadu, kawan lepas geram, tempat meluahkan perasaan. Terime kasih kerana sentiase di sisi di kala susah dan senang.  Kamu 'sahabat' baik yang paling ku sayang..^^,





Siyes skema!huhu...

Wednesday, March 31, 2010

Jaga diri baik-baik

Kehidupan manusia memang penuh dengan tekanan yang kadangkala menggugat ketenangan jiwa. Kite hendaklah selalu berselawat kepadaNya supaya hati kite menjadi lebih tenang untuk menjalani kehidupan di muka bumi ini. Selawat adalah tanda kecintaan kite terhadap Rasullullah S.A.W. Amalkanlah selawat setiap hari dan InsyaAllah kite akan tergolong dalam golongan yang mencintai Rasulullah S.A.W





****************************************


Tekanan atas normal. Tapi masih belum mencecah ke tahap mentally ill.yah. Semangat!

Still ade mase 24hours lagi before submit first draft kat supervisor. Ye. Aku sangat bekerja keras. woh! Tinggal nak mengedit result dan juge disscussion. Sangat sukar untuk mengenterpret data ini sampai mengalirkan air mata..wuhuhu....

Emosi masih belum stabil lagi. Rakan-rakan seperti tidak mempedulikan dengan kehadiran aku. Apekah? Benar kate orang kawan gembire senang nak carik, tapi bile kawan berduka, sorang pun takdek kat sisi. hukhuk Sangat sedih dengan situasi sebegini. Just tell me if i'm wrong. We can fix it.


ok chow.!!

Tuesday, March 30, 2010

Pembaziran mase pada hari ini.

Setelah berseharian atas katil, agak lewat..bukan..amat lewat aku bangun pagi ni. Terase pembaziran mase yang sangat tak bleh blah. So..aku decide petang tu aku nak tawaf sekeliling sri serdang dan olflet dengan merempit untuk mensetelkan beberapa hal-hal penting. So merempit la aku sorang diri. Memandangkan tak sempat nak lunch tengahari tadi, tangan aku sedikit menggigil dan kepale agak terawang-awang dan aku cube untuk menfokuskan diri sedaya yang boleh di atas motor.

Fisrt thing first, nak amek baju yang aku tempah kat butik itu hari. Ade 2 helai. Baju untuk majlis kawen akak dan abang aku yang akan berlangsung this wiken. Sangat mahal tempahan tersebut, berbulu je mase tengah hulur duit kat tuannye butik tu dan sangat tak ikhlas senyuman aku dikala itu...demm!

Next plak, nak pegi fotostet homework questionaire yang sepatutnye kene hantar next week. Baru nak fotostet weh!huhu..dan juge nota2 untuk subjek behavior untuk preparation for final exam. Ok done!

Lepas zup zap zup zap sane sini....semue dah setel, mase tu baru pukul 3.30pm. So memandangkan aku masih belum menjamah sebarang makanan hari ni, perot amat2 kosong secara total, tangan tak henti2 menggigil, aku pun merewang ke pasar serdang yang berdekatan dengan harapan dapatlah makan nasi lemak sedap yang tiap hari aku beli setiap kali ade pasar. Terbayang kesedapan menjawah nasi lemak.whew. Namun nasib tak menyebelahi aku, dorang baru nak setup gerai plak aih. Aku jeling jam kat tangan. Patutlah..masih awal lagi. hadui....baru beberape gerai je bukak. Tu pun gerai jual bawang kecik, cili api.cis.cis dan cis...

So agak dissapointed di situ. Lalu aku pun decide untuk membeli makanan kat pasar tepi jalan sebelah uniten tu je. Makanan tak banyak. So aku bedal je beli 2 bungkus soto feveret aku. Due due tu untuk aku ok! Dan wenggg...merempit secepat mungkin balik ke kolej.

Balik2 terus rembat soto dan makan dengan lahapnye. Even aku macam ade terase bau-bau basi skit, tapi aku bedal je. Alaa...kurang-kurang sakit perot je...tak mati punye...huhu...

Monday, March 29, 2010

FINE la korang!

Aku selalu cube untuk menggembirekan hati aku. Aku selalu berfikiran positif. Yep. Tak dapat nak dinafikan. Aku suke pure-pure gembire bile hati ni betul2 terluka dan sukar untuk diubati. Sape perasan? Memang tak sorang pun perasan. Sebab, aku selalu ingatkan diri aku, kesusahan dan kesedihan yang aku alami ni sikit je cume. Cube tengok orang lain yang lagi susah dari kite. Orang yang takdek tempat tinggal, orang yang kehilangan insan2 yang tersayang, orang yang mengalami pelbagai rintangan hidup. Ye. Aku pun pernah mengalami semue tu. Cume aku cube kuatkan semangat aku. Aku tanamkan diri aku insyaAllah bile tiba masenye nanti, aku akan lebih bahagia dari yang sebelumnya. Kite kan kene berbaik sangka kat Allah selalu..kan?



ok...full stop.


*******************************************


Kembali ke mode happy tak bleh blah. Orait.

Semalam merupakan dinner kolej untuk dak2 final year student. Tak ramai pun pergi atas sebab2 yang tak dapat nak dielakkan. Kawan yang tarik diri last menet pun ade. Even aku rase macam nak maki hamun dorang skali dengan penumbuk sebijik, tapi aku cube kekalkan kemanisan mukeku ini serta berlagak cool dan bersahaje. Dah la sorang menghilangkan diri tanpa jejak, aleh2 bagi mesej kate tak dapat nak pegi, have fun you guyz. WTF? Taik la ko have fun.hah. Kan dah tercarut di sini. Ok. Kekal maintain kembali. Sorang lagi plak tarik diri sebab alasan yang samar2. Baju tak cantek? Takpe boleh carik baju lain. Ke sebab ko tensen thesis ko tak siap lagi? Abes tu aku macam mane plak? Orang lain yang tak siap project tu lagi ape kes??Boleh je dorang pegi. Ok takpe. Last2 menet baru nak bagitahu aku. Asal tak siang2 lagi tak bagitahu taknak pegi. Sebelum ni macam beriya nak pegi. Then tinggal jela aku terkontang kanting sorang diri. FINEeeeee.......!!!

So...overall dinner was great Even I think it should be more memorable.haha. Dan aku teruskan dengan happy yang sungguh dibuat2, trimas untuk my fren Aien sebab teman aku duduk sembang dan bergelak ketawe.huhu..



Aku nak buat silence treatment. yeah. Itu yang terbaik. Thanks you guys make me soo happy.......^^,


What goes around come around...

Sunday, March 28, 2010

bile happy dah terover...leh jadi gile tau..!

Ok...alrite...oyeh!



Ok jap..kasi aku setel down kan diri aku sebentar. huh.hah.satu.dua.in out.fuh...

Sori la ye take time skit nak kasi mood happy terbabas aku ni nak kasi ke normal mode balik. He. Aku bukan ape, aku takot nanti bile aku menaip mase tengah overeksaitet kang aku mencarut mengarut bende2 yang tak sepatutnye kat sini plak.heh.

Minggu ni boleh kate segala macam keserabutan yang melanda diri aku dan diri orang2 sekeliling aku telah disetelkan dengan baik dan terlalu baik, aku rase, dan kini keadaan sudah kembali normal. yeh!

Dan sekarang aku rase bertambah rilek, bahagie (cewah) dan lebih tenang. Tak kesah la homework bersepah ke, thesis baru 3 muke ke, yang penting aku dah kembali happy dan terover happy...dan amat2 happy...(ok dah stop)..paham tak perasaan aku cene skang??hehee...

But then, in the end(linkinpark kate) aku dengan konfemnye akan terharu, tersedih bile semue nye sudah berakhir kelak. Even aku sendiri tak nak bende ni berlaku, tapi kite tak boleh nak suroh mase tu berhenti kejap, dan bagi setaon lagi mase untuk aku bersame dengan orang2 yang aku sayang. Mean kawan2 aku. yep..kawan2 yang aku sayang..

eh stop..asal aku tersebak plak ni?


~zaa||yaya||iepah~

nota kaki: siyes aku akan merindui korang.T_T

Friday, March 26, 2010

Ask less and thank more!

Minggu ni termasok minggu-minggu yang sudah banyak perkara yang berkaitan dengan emosi dan perasaan berlaku disekeliling aku. Satu demi satu perkara yang tak diigini terjadi tanpa ada alasan dan sebab yang kukuh untuk tindakan yang seringkali diambil tanpa berfikir dengan sedalamnye.

Manusia sering tak berpuas hati dengan perkara yang berlaku tanpa keinginan mereka. Manusia juga kerap mengeluh. Lalu mereka bertindak tanpa memikirkan baik buruk sesuatu perkara tersebut. mereka bertindak atas pemikiran mereka yang sempit dan hanya mengikut emosi dalam diri. Mereka rasa mereka tidak berhak untuk mendapatkan kesusahan even hanya sedikit. Mereka hanya mahukan kesenangan, dibelai dan diberikan dengan segala kemudahan.

Don't complain. and if, inspite you everything, you keep getting yourself worried. Look around you, thank the almighty for everything that he allows you to have in their brief life.

Say with humbleness,
Thank you Lord, for all he blessing that you give me, for my health, my family, my work, my friends and my everything.

remind yourself to ask less, and thank more!

Thursday, March 25, 2010

semangat!

Aku seorang yang semangat bile aku mendapati diri aku sangat fokus melakukan kerja-kerja yang penting. Dan aku juge sangat sukekan kerja underpressure. erm..mungkin tak suke banyak, setakat suam2 kuku jek.

Aku suke melakukan kerja-kerja yang baru. Aku suke bile kerja berlambak-lambak datang pada satu mase. Senyuman akan jelas ketara terukir pada dahiku. Kerja akan jadi lebih fun dan interesting bile setiap ape yang dilakukan adalah betul, tepat dan aku berpuas hati.

Tapi...




Aku rase aku tipu je banyak kat sini...

^_^

********************************************

Jangan suke menangguhkan sesuatu pekerjaan. Ia tak akan selesai dengan sekali kerdipan mata. Lakukan sesuatu perkara dengan rela hati, tidak terburu-buru, fokus dan anggap ianya sesuatu yang menyeronokkan.

hah!

Kata-kata semangat untuk aku..

Motto hidup aku adalah semangat!



hoh!

Tuesday, March 16, 2010

meneruskan perjuangan..hoh!

Sekarang aku berade kat dalam library tengah musyuk..err..kusyuk menyiapkan thesis yang duedate die just around the corner. Jujur kate.........aku kopipes jek...hoho! hebat tak hebat la..^^,

Aku ubah sikit ayat-ayat dari thesis2 lepas tu. Tunggang langgang kan skit, plus dengan campurkan ayat-ayat dari beberape thesis..dan taraaa...siap! Macam buat origami bentuk angsa tu. Tapi aku tak reti pun nak buat. Sebut je bleh la.

Pasni nak hantar draft kat Dr. Khairi suruh die tacap sikit2 ker..bagi kata-kata semangat sikit pun jadi la. Mane taknye, keje Dr. Khairi ni asik membuli kitorang insan2 yang serba lemah ni tau. Dan kami ni student under die agak terabai dan terbabas jugakla dengan project masing2.

Tapi takpe..kami mempunyai semangat juang yang agak tinggi untuk mencari sumber-sumber tertentu sebagai rujukan dan tadaaa..lagi skali..kami dah nak smpai ke penghujungnye.yehaa..! Agak terover eksaitet di situ. Kalau die reject first draft aku ni...pasni aku nak buat origami bentuk katak la plak pastu hadiahkan kat Dr. Mesti die buat wajah tak bersalah beliau dan senyum yang membuatkan kami cair dan tak jadi nak bengang dengan beliau..hahak..Sebab tu aku pilih Dr. Khairi sebagai supervisor untuk project aku ni. Selain project yang die bagi agak mudah untuk dilaksanakan, beliau juge mempunyai senyuman yang membuatkan aku melayang-layang macam cite Alice in Wonderland...hehe..

Kenape aku begitu berani menyatakannye di sini? hoh.




Mood aku sangat baik hari ni. Tak seperti hari-hari yang lepas di mane kerutan di dahi sentiase jelas kelihatan dan terus menerus menunjukkan muke ketat aku kat semue orang. Itu bukan tanda2 aku sedang mengalami PMS atau symptom2 ingin membunuh diri, tapi disebabkan oleh beberapa hal yang tak dapat nak dinyatakan disini. Adekah aku segan? Oh..tidak same skali.





Duit dalam bank tinggal Rm300++ je weh. Cene nak hidup ni?hukhuk...(T.T)






oh yaya..diharap dapat bertahan!

Saturday, March 13, 2010

sape tah tag aku ni??

Sape yang mandai-mandai tag aku nih??Ni yang aku rase geram dengan beliau ni..heh!

Nway..thanks kat danial yang sudi mentag aku..memandangkan aku tak pernah...ulang balik TAK PERNAH kene tag dengan sape2..hoho...so, sedikit teruje dengan tag beliau even soklan die simple jek. Ok..meh la tengok...



1) ko WAJIB print skrin wallpaper yg ko gune skang.




2) Story skit asal ko suke sangat letak wallpaper ni.

Terpancar wajah-wajah kegembiraan 3 orang kanak2 riang di atas bukit Broga. Kami sangat alah kepada flash kamera ok. haha. Nway...aku suke pic ni sangat..yeah!



3) TAg sape2 yang ko minat..

(err....danial, aku limitkan 3 orang je k..^^,)

+ Butang biru (aku rase aku nak kenal die lebih dekat lg la..kene mintak permision kt BP dlu la kot..hehe)

+ Zurin azwan (aku pun minat die gak..hehe..)

+ Abg sukur...

Dan sape2 yang sudi nak jwab tag ni..^^,






Jom panjat Broga Hill!

Bismillah...

Akhirnye tercapai gak cite-cite nak panjat Broga Hill...hoh! Brape kali plan ngan kawan2 asik fail jek. So, malas nak cakap banyak, last2 dapat pegi 3 orang je. Bedal jela, janji dapat pegi..heh..

Orait..Broga Hill ni letaknye kat Semenyih. Kirenye klo drive dari Upm tempat aku blaja ni dalam 1 jam perjalanan nak ke sane. Mule2 aku ngan kawan2 plan nak gerak pukul 630 pagi. Tapi disebabkan malam tu macam ter overeksaitet nak panjat bukit smpai takleh nak tido, dah tu boleh plak terlayan muvi smpai ke pukul 3 pagi, so pagi tu seme bangun lambat. Kami pun bergerak ke sane jam 7pagi. Ok. meh aku short kan skit jadual perjalanan kami ke Broga.

700 am - Bertolak ke Broga.

8oo am - Sampai ke Broga.(mase ni dah terang dah...xdapat nak tgk sunset..huhu)

810 am - Mule panjat.

830 am - Baru sampai kat first peak. Ade 3 lagi....

900 am - Sampai ke peak ke 4.

930 am - Mule bergerak turun..

1000 am - Sampai kat bawah...

Mase kami pegi tu agak cuak jugak memandangkan kami bertige seme pompuan. Dahla first time pegi. Mase tu tak ramai sangat orang. Yang bestnye kan orang2 yang panjat Broga ni seme peramah2. Tiap kali berselisih je mesti senyum dan say hello, or good morning. Bagus betol..hehe..Memang semput sungguh la nak panjat bukit ni. Curam. Tapi tak puas lagi. Next time ade mase nak naik lagi...^^,

Ni beberape pic kami dan pemandangan yang menarik yang sempat kami amek. Aku edit2 skit pic ni. Dah mcam pic dlsr jek..hehe...


semput gak sampai kat atas ni..






yay..dah sampai atas!!


Lompat tinggi-tinggi...yehaa


Menikmati pemandangan..



Bestnye dapat balik rumah..^^,

Muke berflower sejak kebelakangan ni. Pipi kejong sebab senyum lame sangat.



Kamis haritu aku balik rumah. Lepas dah rindu aku kat mak. Sampai rumah jek terus salam cium pipi mak. Rindunyee...(T.T). Mak kate aku dah macam mayat hidup. Cekeding sangat dah skang. Kat kolej memang jarang makan pun. Makan malam jek. Lepas mandi+solat seme setel, pegi dapo jenguk bawah tudung saji. Ikan masak kicap. Yoo..my faveret! marveles ah...terus amek pinggan senduk nasik makan sorang2 kat dapo. Heaven lepas pekene lauk mak masak. Rase macam nak nangis! huhu...

Mak slalu tido depan ruang tamu. Bentang tilam lembut dan toto. Tido ramai2 depan tv. Aku tertido mase tengok tv malam tu. Jam baru pukul 930pm. Bukak2 mate jek mak dengan adik pompuan aku baring sebelah aku sambil tengok cerite hindustan. Salman khan dengan karisma kapoor aktor die. Tetibe mak usap rambut aku. Mak cakap lembut kat aku.

"Lain kali jangan tak makan nasi. Badan dah kurus kering dah tu. Tensen sangat ke blaja?"

Mase tu aku dah sebak dah ni. Mate dah bergenang. Tapi tahan skit taknak mak risau sangat. Rase macam nak cerite seme kat mak. Tensen sebab tak dapat jawab test aritu, tensen sebab thesis, tensen ngan kawan2. Tapi ayat2 tu seme tak terpacul keluar dari mulut aku. Kesian kat mak pulak. Nanti mak risau banyak. Mak belai rambut aku slow2. Aku cume cakap kat mak banyak keje nak buat. Tu jek. Mak pun senyum. Pastu kami same2 layan tengok cite hindustan tu same2. BEst plak tengok salman khan menari nari. Rase macam nak menari gak..heh.

Malam tu tido kat bilik dengan adik pompuan aku, Mira. Mate still tak ngantok lagi mase tu. Aku pun sembang-sembang je ngan Mira. Kitorang cite pasal family, pasal majlis kawen kakak ngan abang bulan april ni, pasal boifren. Pastu kitorang gelak sakan sampai sakit2 perot..heh..adik aku sorang ni sempoi jek budaknye. Anak mak skit. Suke tolong mak kat rumah. Tolong mak kemas rumah. Tolong mak masak. Rajin budak nye. Tapi bile bab study die slow skit. SPM baru2 ni pun cukup2 makan je result die. Tapi takpe. Kitorang pun tak kesah sangat. Sebab Mira minat bab masak-masak.Cite-cite die nak jadi chef. So, die nak amek diploma kulinari. InsyaAllah kalau dapat konfem die happy.

Jumaat aku dah balik kolej semula. Tu pun sebab ade lab pagi tu. Sabtu ahad plak ade symposium. Aku kene present poster. Kalau tak mesti aku dah duduk lame skit kat rumah. Tak puas plak duduk rumah. Takpela..next week balik lagi...^^,

Tuesday, March 9, 2010

Saye sayang mak saye...^^,

Bile aku dah sumbatkan gegendang telinge aku dengan earphone mp3 sony kaler hitam aku, itu bermakne aku telah pun terputus dengan dunia luar. Sebarang pertanyaan yang ingin disampaikan kat aku, even soh angkat kain sebab dah hujan pun tidak akan dilayan. Me with my own world..ecece...

Skang ni tengah melayan lagu2 pening kepale all american reject, billy talent dan good charlotte. Lepas dengar je trus koma. Hee..takdela....sakit kepale gak dengar kadang2 tapi tetap layan. Syok pulak. Lagi lagi bile tengah kesibukan mengedit thesis yang telah dikopipes atas saranan beberape rakan2 aku.heh. Tapi takdela sampai kopipes sebijik sebutat. Ade la jugak rujukan mane2. Aler...pandai2 la nak hidup....hoh!

Terangguk angguk aku menghayati lagu2 rock pening kepale nih. Kawan seblah ajak sembang pun aku boo layan jek. Roomate aku nak pinjam pen pun aku buat tak tahu jek. Kepale still angguk angguk. Menghayati bait2 lagu yang aku sendiri pun tak paham ape yang disebut, langsung tak menghiraukan keadaan sekeliling.

Hari ni aku tetibe rindu kat mak aku. Homesick weh. Aku terus capai henpon nokia 6220 classic yang aku beli share2 dengan yang tersayang, picit pad kekunci nombor mak yang dah tersemat di kepale, kemudian tekan call, tertayang perkataan 'bonda' di skrin henpon. (ayat sangat berflower di situ).



aku: semekom, mak...buat ape tu?

Mak: sape ni????

(amboi mak aku, anak sendiri pun tak kenal...*sobsob*)

Aku: yanti la maaakkk.....isk..(pure pure sentap)

Mak: ooooo.....mak ingatkan kakak ko tadi..mak tak cam suare...

(fuh lega...baru nak sentap lame skit.Ala..sentap2 manje ngan mak aku. memandangkan suare aku dengan kakak aku lebih kurang same je, sampai kadang2 family aku pun tak dapat nak beza...so, alasan diterime...hehe)

Aku: mak buat ape tu? tengok tv eah?

Mak: haah....duduk2 tengok tv je...




Kami pun terus bersembang. Kawan aku kate macam sembang dengan pakwe je gaye nye. heh...rindu seyh ngan mak aku. Mase sembang tu rase sebak plak tetibe an. Dah 2 minggu tak balik rumah. Padehal dekat je Klang tu dari sini. It takes only 1 hour to reach there. Andai la aku ade kereta sendiri, of kos la tetiap hari aku nak balik, lepas rindu kat mak aku..huhu...eh..aku bukan anak mak or anak manje ok, cume aku sayang sangat kat mak aku. Tapi sape yang tak sayang kat mak kan?hehe...

Aku rase mak aku orang yang kuat skali bagi aku. Dulu, kami ni boleh dikate orang susah. Banyak dugaan dan cabaran terpakse kami tempuh. Lepas ayah meninggal, hidup makin susah. Aku sedar memang payah nak membesarkan kami adik beradik seramai 6 orang. Mak sabar dan cekal menghadapi ape pun rintangan yang kami lalui. Kami 6 beradik ni pun banyak sangat kerenahnye. Even perit skali pun, mak aku kuat menanggung seme tu.Tapi alhamdulillah, kami adik beradik boleh dikatakan pandai berdikari dan masing-masing berjaye dalam hidup. Dan sekarang, kami seme dah semakin dewasa, giliran kami pulak nak balas jase mak.

hadui..mate dah tak tertahan ni...boleh plak sebak tak pasal2. Ni kalau aku dapat tawaran study kat oversea ni mesti pikir due tige kali kot. Kuat sangat homesick nye..hehe..kalau jelaa...

Tetibe plak tercerite pasal mak plak an. Even hari ni bukan hari ibu...taram jela kan...


ok..sambung balik buat kerja...^^,

Sunday, March 7, 2010

Sentap dengan wireless la ceni..

Hujan sangat lebat hari ni. Setelah seharian bumi kekeringan tanpe disimbahi air hujan. BErsyukur atas rahmat yg diberikan. Sungguh khusyuk aku mentelaah matapelajaran transgenic, persediaan untuk ujian pade esok pagi. Tapi kosong terase di tubir kepale. Tiada satu pun perkataan atau ayat2 saintifik yang lekat dan tersimpan rapi di akalku. Kosong rasenye.

Kepale tidak henti henti terangguk angguk..bukan sebab paham dengan nota yang dibace, tapi kerane mengikut alunan rentak muzik rock the all american reject yang aku pasang melalui window media playerku.(rockkah mereka?)

HUjan makin lebat. Terase nyaman bile angin sepoi2 singgah menampar pipiku melalui tingkap bilik yang ternganga luas. Sengaje dibiarkan begitu supaye aku dapat menghayati suasane malam disamping merasai kesejukan angin original.

Tangan ligat memicit kepale mouse laptop pade window wireless network yang tak habis2 direpair untuk mendapatkan connection. Lembab. Ciss…mungkin disebabkan hujan yang lebat maka wireless connection gagal terbang masok ke bilikku…hangat dihati semakin menebal pabile network langsung tiade dan sukar untuk dihubungkan. Bebulu rase….ngaa…~~ tak sempat aku nak download lagu..haih..







Notakaki: sape nak belanje aku brodben?aku dah tahap sentap dengan wireless fakulti nih…

Saye rindu......=,\

Kawan tak semestinya sahabat kite. Tapi sahabat tu sudah tentu adelah kawan kite. Ape erti kawan dan sahabat sebenarnye? Same tapi tak serupe. Ia memiliki erti yang berbeza. Jika kite perhatikan sekeliling, rakan2 sekelas, rakan2 sekerja merupakan 'kawan' kite. Kite ade ramai kawan. Saye pun ade ramai kawan. Tapi tak semue kawan saye tu merupakan sahabat saye. Sahabat pulak merupakan teman kite yang akrab. Teman dikala sunyi, teman susah dan senang.

Saye ade kawan. Saye anggap die sahabat baik saye. Saye tak pasti die pun mengganggap saye begitu. Tapi saye tak kesah. Sebab saye sayangkan die. Tapi saye pun tak pasti adekah die sayang saye jugak. Namun, saye tetap tak kesah. Saye tak mintak kasih sayang saye dibalas.

Kami memiliki karakter yang agak same. Kami suke spent mase bersame same. Bile bersame die saye rase hepi jek, segale masalah hilang. Kami gelak bersame same, saye suke sakat die. Kadang2 kami gadoh, tapi tak lame sebab selalunye die akan datang pujuk saye. Ye, saye agak ego. Dan juge saye agak pemalu. Kami juge selalu buat kerje2 tak berfaedah bersame same..errmm...maksud saye ponteng kelas, tandakan atendance mase kuliah bile salah seorang tak hadir, kami suke tido lewat sebab main fesbuk. Kami juge mempunyai hobi yang same iaitu bangun lewat. Kadang2 bile liat nak bangun pagi, kami juge secare otomatik malas nak ke kelas.


Lepas jawab test selalunye kami akan check balik nota kalau2 ade salah buat. Dan kami akan meraung bersame same bile banyak soalan tak dapat nak jawab. Bile result test kuar, die slalu hebat dari saye. Saye tahu saye kurang skit dari die. Tapi saye tak kesah. Saye kuatkan azam nak lawan die. Dan bile saye menang, saye sengih depan die. Dan dalam hati kate ' fuh legaa'...

Kami suke hang out merempit same2. Sambil2 merempit kami suke tengok pemandangan sekeliling. Bile ade something funny happen on the road, ktorang akan gelak same2 sambil menokok tambah cerite supaye lebih fun dan interesting. Kami juge suke duduk makan kat padang dan juge tasik. Sambil2 makan, ktorg akan bersembang perkara2 yang pelik2, yang kadang2 tak terlintas langsung kat akal fikiran.


Namun, mase cepat je berlalu. Kami dah jarang keluar hang out same2, kami dah jarang sembang perkara pelik2, kami dah jarang bangun lewat same2......Yang paling perit lagi bile kami duduk same2, saye rase janggal betol. Saye tak tahu kenape. Saye dah jarang bercakap dengan die. Saye rindu.

Saye taknak macam ni berakhirnye. Saye nak jadi macam kisah dongeng omputih dulu2. They live happily ever after. Happily ever after. SAye harap.....


Sahabat, maafkan saye jike selame ni saye byk buat salah. Saye tahu saye ni cepat moody, bile saye moody saye cepat marah, maafkan saye jike slame kite berkawan saye byk sakitkan hati. Maafkan saye sebab slalu ngusik, maafkan saye sebab tak dapat nak jadi kawn yg baik. Saye nak kamu tahu yang kamu adelah sahabat baik saye...^^,






nota kaki: asal sentap aku ni?hehe...

Thursday, March 4, 2010

takdek mase dah!


Sape ade tips menyiapkan thesis dlm mase kurang dari 2 minggu?

Ade? ke takdek? eh...cakap la betol2...haih..(kerut dahi)

Aku ni macam takdek gaye nak grade je...maakk....(T_T)




Ok..hoh! Semangat balik..!!

Tuesday, March 2, 2010

Cikgu itu aku.heh.

Dulu aku penah jadi cikgu sementara kat sebuah skola rendah kat kampung aku mase aku cuti midsem. Aku ganti makcik aku cuti bersalin. Tak lame pon 2 bulan je. Namun, 2 bulan tu pun aku rase macam nak gile bile digilekan oleh anak-anak murid aku.huh.

Mule-mule tu teruje gak. Aku jadi cikgu? Cane aku nak percaye ni.heh. Muke jek dah macam budak baru lepas spm, body plak macam budak darjah 6. Perangai macam budak tadika....aku cikgu???yerk..

Aku mengajar murid darjah 4 untuk subjek Kemahiran hidup dan Sains. Memang la takdek experience langsung jadi cikgu ni. Tu pun penah jadi cikgu tusyen untuk budak2 area2 kampung aku tu jek. So berbekalkan dengan ilmu biology belajar kat u, aku pun cube meniru gaya ala-ala cikgu disiplin mase aku skola rendah dulu. Muke nak garang. Tapi lutut dah gigel2. heh...

Aku ngajar murid dari kelas yang pandai ke kelas yang kurang pandai. Ajar murid2 kelas pandai2 senang le ckit. Tak payah le nak susah2 terpekik sane sini nak kasi budak duduk diam2. Ajar straight to the point. Terus pandai. Kire nak kate aku terer ngajar la an?hehe..

Bile masuk kelas yang bawah2 tu yang sakit tu. Aku memang lemah skit bile masok kelas yang last2 tu. Rata-rata budak kat situ nakal tak hengat la. Macam $?*^&*. Siyes mase tu aku rase macam fedup nak ngajar dorang. Boleh kate 2 3 orang je yang duduk diam denga aku ngajar. Yang lain tu main kejar-kejar la, main tarik-tarik tudung la. Rase macam nak nanges jek.huhu..Tapi penah je disebabkan aku punye kesabaran dah off limit, aku pun capai pembaris kontot aku patu zas zas....hah, hamik ko. Kene la 2 das kat tangan tu. Tapi budak2 tu ok jek. Siap sengih2 lagi kat aku. hoh...yela, pukul slow mane rase pape..ngee. Takot dow nak sebat kuat2. Kang jadi kes penderaan plak. Masalah..

Namun, moment paling best skali bile dingurat oleh para guru yang prasan hencem di situ. Sebab mase tu pun aku prasan lawa..ececee....memandangkan aku antara cikgu paling mude kat situ, memang tak lepas la dari gosip2 dengan para guru yang masih bujang dan kiut. Terase geli plak an. Tapi macam biase aku belagak cool dan bersahaje. cewah. Bajet hot. hahah..tapi yang klakanye bile dorang suroh budak2 kelas aku jadi utusan. Kirim coklat la, kirim salam la.Sangat blushing ok.

Besides, moment paling best adelah mase hari guru. Even aku cikgu baru, konfem2 la tak dapat hadiah pun kan. Paling kurang pun 2 3 kuntum bunge dan kad hari guru yang tah sape2 tah yang bagi. Murid yang aku tak kenal pun bagi hadiah kat aku..even aku rase klaka tapi kiut ape?

ByTheWay, jujur cakap, jadi cikgu ni best ape. Terase bangge kejap bile dapat mengajar anak murid. Lagi2 best bile dorang paham ape yang diajar dan banyak bertanye soalan bile tak paham. Tapi kalau orang macam aku ni, takdek pengalaman, dan bukan dalam bidang aku, so ilmu nak jadi cikgu tu tak banyak. Yela, baru ngajar 2 bulan jek dah rase nak give up.hee..

Aku rase 2 bulan terase macam setaun gakla. Banyak kali gak kene buli dengan murid2 yang nakal. Cikgu kene buli? ape kes tah. Aku pun terpikir gakla kan, cane la cikgu-cikgu ni seme menghadapi saat-saat macam ni kan. Mesti dorang memang sangat hebat. Tugas dorang ni sangat besar dan mulia. Sebab tu jadi cikgu.heh. So kat sini aku nak cakap, cukup stakat ni je kot experience aku jadi cikgu skola rendah. Kalau ade tawaran tu, maybe aku letak kat list paling bawah skali kot. Tak dapat pun takpe.heh.



Ok tu je kut nak story, nanti ade orang kate blog aku kosong dan takdek pengisian plak an. haha..tapi betol ape. kn kn?

Neway, aku nak salute gak para guru kat luar sane, even ni bukan sempena hari guru, namun aku nak ucap tahniah dan syabas kerana dapat mendidik anak murid sampai berjaye. Tanpe mereka siapelah aku dan anda semue..=)

Aku mimpi.................

Selamat malam kawan2 sekalian...

Apsal tak tido lagi? hurmm..gayot ngan aweks ea?Ke study ni?hehe...

Aku tak tido sebab teroverdose nescafe mild 3 in 1 tadi. Mate kembang semacam jek. Takmo plak die kedip2 siket pun. Aiseh..nampak gayenye kenela stay up bace nota untuk test tak lame lagi. Ala..cakap2 teh o je aku ni. Jap lagi ade le tu terpesong mane2..tak fesbuk mesti blogwalk.huh.

Asal aku blogwalk je mesti aku ade terbace kisah pasal mimpi. Apesal ea? Ade minggu menulis kisah2 mimpi ke? hah...klo centu aku pun nak story sikit le pasal mimpi aku petang tadi..hehe..agak pelik tapi....ala mimpikan, ape yang tak pelik...

Aku mimpi aku jumpe dengan ustaz Pahrol Mohd Juoi. hahhaha..pelik tak pelik la kan. Kenal ke? Ala..penulis buku 'Tentang cinta' tu. Aku ade beli buku tu. Menarik isi kandungan die. Aku jumpe beliau mase aku tengah naik bas. Ustaz Pahrol ni yang jadi driver bas plak tu. Siap pakai songkok ngan baju coat lagi. Segak dan kemas. Aku pun mintak tandatangan beliau. Aku siap sembang lagi dengan beliau. "Dah lame ke jadi dirver bas??"huhuhu...ape daa punye soalan. Then die jawab. "ala..biase la...nak cari duit tambahan siket" Then pastu *Ting* aku terjage. Mase jage tu mate aku terus fresh lagi mengenangkan mimpi aku tadi. Apesal tah beliau boleh masuk dalam mimpi aku. konfius2.

Monday, March 1, 2010

Hadapi ketakutan

Terimalah hakikat bahawa apabila kite berdepan dengan ketakutan yang sebenar, kite sebenarnye memang takut. Jangan berpura-pura tidak takut kerana itu akan menjadikan kite lebih takut. Orang yang berani sekalipun, mengakui mereka juge merasa takut. Mereka merasainya tetapi ketakutan itu tidak menghalang mereka daripada bertindak.

Manfaatkan ketakutan sebagai input untuk membuat keputusan yang kemudiannye menghasilkan tindakan. Dengar, rasai dan telitilah setiap bisikan ketakutan sebelum kite membuat keputusan. Pertimbangkan, nilai dan akhirnye buatlah keputusan.

Impian mesti besar untuk menakhluki rasa takut. Sekiranye kite ada keinginan tetapi keinginan tersebut tidak cukup kuat untuk memadamkan rasa takut, itu sebenarnya bukan keinginan tetapi hanya sekadar angan-angan.....

Dipetik dari Majalah 'Solusi'

Sunday, February 28, 2010

Akukah itu?

Bile kite terlampau gembire dan berpuas hati dengan ape yang kite miliki hari ini, kadang kadang kite terlupe kepade orang lain yang tidak memiliki ape-ape.

Aku selalu terlupe dan alpa dengan keadaan sekeliling aku. Bile aku terlupe, aku akan merasakan bahawe aku lah yang terbaik dan memiliki semue bende. Namun, disebalik semue itu, aku sedar ape yang aku miliki sekarang hanyalah dunia semata-mata. Aku kaget. Aku cuak. Aku tarik nafas dalam-dalam. Aku berfikir dengan hati yang tenang. Aku cube carik balik ape yang ade dalam diri aku ni yang membuatkan aku begitu taksub dengan semue ini. ahh....dunia ni cukup melalaikan aku. Dan aku tak mahu kalah kepadanya!

Bangun yaya bangun!!




Dah petang dah ni dek nun...aduyaii....



nota kaki: Jangan tido petang-petang. Nanti kepale jadik senget..=p

Saturday, February 27, 2010

Bile la aku nak gemok ni?

Take a break jap lepas study nota ke 2 subjek behavior sambil makan bege daging beli tadi kat cafe. Aku nak gemok sebab tu aku plan tetiap malam nak makan bege dulu before tido. Kawan aku kate kalau aku go on berdiet mcm ni selame beh kurang sebulan boleh menjadi diet aku nak gemok ni..heh...Tengok la takat mane aku leh teruskan aktiviti tak sehat ni. Salunye cakap2 teh o jek..hehe..

Berat aku kini boleh dikatekan dah underweight. Nampak tulang temulang je ha. Kalau angin tiup konfem terbang. Dedulu aku agak berisi la jugak an. Tapi semenjak due menjak nih selera nak makan takdek langsung. Sekali tu bile nampak nasi pun boleh loye anak tekak..huhu..masalah..

Sambil2 menyuap bege ke mulut, tangan dok klik2 kat laptop tengok update terbaru kawan2 kat fesbuk. Post2 yang salu aku bace asik2 busan la, tensen la, bengang la, nak tido la, gado ngan aweks la...haish..busan aku nengok. hah.. yang satu ni interesting skit. Pasal ketidakpuashatian kawan2 batch aku dengan batch2 junior..woh...nak post pun kasi ayat2 18sg/sx..huish...satu dunia bace...hehe...yang masalahnye kaum2 lelaki ni kalau dorang marah mesti dorang sebut dorang 'punye' tu. Ala..pepaham la sendiri kan..aku malas la nk eksplen banyak2...heh....

kenape dan mengape ye?

k xpela...aku pun memang takdek bahan nak taip entry baru ni. Otak tengah hang same macam laptop aku ni ha. Tengah2 keje belambak la die nak buat hal. Aku giget karang.huh!

nota kaki: woih bege aku tak habes!!sape nak habeskan..??

Thursday, February 25, 2010

Kisah kesetiaan

sobsob..(TT)

Sedih tak hilang lagi ni.....*huuu*

Kat sini aku nak promote satu crite yang aku rase terbaik sampai buat air mate aku menitis macam paip pecah...hehe....

Tajuk die Hachiko: A Dog's Story.



Kisah pasal seekor anjing yang sangat loyal pada tuan die. Setiap hari Hachiko akan teman tuan die ke stesen keretapi untuk pergi bekerja dan akan kembali pade petang hari untuk menjemput tuan die balik ke rumah. Satu hari semase kat tempat kerja, tuan die sakit dan passess away. Hachiko setia menunggu tuan die balik dari kerja tapi tuan die tak muncul muncul. HAchiko masih setia menanti kepulangan tuan die kat tempat yang same setiap hari selama 9 tahun. Last2 Hachiko pun passess away gak.

Crite ni based on a true story kat Jepun. Skang ni ade statue Hachiko tengah duduk menunggu tuan die kat depan stesen Shibuya sebagai tanda peringatan.

Memang lepas korang tengok cite ni akan tersentuh kaw kaw punye la. Siap tersedu-sedu lagi bile masok part yang last tu. hoho..



nota kaki: pasni nak namekan kucing aku Hachiko..hehe..cute pe!=)

Sunday, February 21, 2010

How smart is your right foot?

Nak try sesuatu tak kawan2?

hahahahahah...(aku gelak dulu..^^)

Ok..cube korang buat ape yang aku suruh buat ni. Tak lame dan tak susah pun. Kalau tak buat rugi plak tak mencube..hehe...

Ok...Bende ni cume nak konfiuskan pale otak kite jek. Ok macam ni:

1) Sambil2 korang duduk atas kusi meja ngadap laptop ni, korang angkat kaki kanan pastu pusingkan kaki korang mengikut arah pusingan jam.(clockwise kate brat pitt),

2) Skang, mase korang tengah gerakkan kaki kanan korang tu, angkat tangan kanan korang ke atas patu gerakkan mengikut arah lawan jam.(anti clockwise). Secara otomatik kaki korang tu akan berubah direction.


Dah cube? jadik tak?hehe...kalau terer cube la buat smpai korang berjaye..hehe
Selamat mencuba...^^,

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails